Оригами Коледа

Както се казваше в една популярна реклама: “Традициите не са това, което бяха.” Ако сте се наситили на класиката червено, зелено, златно и се чудите как да създадете уютно, гостоприемно пространство, в което всеки би искал да прекарва повече време по празниците, ще ви предложа една нестандартна Коледа.

Най-любимата ми коледна традиция е украсяването на елховото дръвче и декорацията на дома за празниците. Там съм в стихията си. Винаги се надпреварвам с времето през този месец, но обичам разнообразието и всяка година търся ново стилово предизвикателство. За някои хора това е едно и също упражнение, изпълнявано полу-автоматично всяка Коледа. Знаете какво ще откриете в онази кутия с елховите украшения – събирани с години всякакви шарени играчки, от ония, руските, някои вече леко поолющени и гирлянди от койзнаекога.

Вместо това можете да използвате една чудесна некомерсиална DIY идея за коледна декорация с нисък бюджет, за да зарадвате всички с празнично настроение. Нали смисълът на Рождество е и в това да дариш любовта и времето си на близките. Две сръчни ръце, красива коледна хартия и време са необходимият минимум, за да направите тази Коледа различна. Изисква се и търпение, приемете го като бърнаут терапия. Ако успеете да си осигурите и няколко домашни помощници – ще го превърнете в преживяване и забавен спомен.

Оригами е японската дума за сгъване на хартия. С нея описват изкуството за създаване на изящни хартиени декорации. Всъщност са изобретение на китайците, откъдето идват и фойерверките (барута), хартията, компаса, хвърчилата, порцелана, коприната… (то остана ли нещо, което да е неизобретено от тях). Японската прецизност ги издига в изкуство на съвършенството.

Тяхната съразмерност, геометричност, хармоничността им и това, че са изключително семпли ги прави идеално допълнение към скандинавския стил, тренд, който ме вдъхновява от години и който всяка Коледа задължително присъства в празничните колекции с декорации на kordella.bg.

Ако сте от хората, които целогодишно прилагат сръчността си само докато пишат есемеси се надявам събраните накуп идеи да ви вдъхновят да приемете това предизвикателство – ОРИГАМИ Коледа.

Всеки един от елементите на празничната декорация може да бъде оригами.

Освен във вариант “направи си сам от хартия” стилът оригами може бъде разпознат в предмети за декорация от порцелан, aко това ви допада повече.

Ще е хубаво, ако тези идеи ви ентусиазират да излезете извън границите на традиционното и познатото и да се доверите на изчистената стилистика на оригами.

6-1-new

8-new

Л. Медарова

Присъединете се към дискусията.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.