Като в приказка на Андерсен

Спомням си едно пътуване на майка ми до Дания. Беше преди доста време. Бях силно впечатлена от разказите й. Не само защото в онези години рядко някой напускаше “удобния” соцреализъм, за да се скита из Дания, в която винаги има нещо гнило. Или поне аз тогава не познавах такива.

Беше ходила в Одензе, в дома на Ханс К. Андерсен – разказвачът на моите най-любими приказки. Впечатленията на мама, пълноцветни и детайлни, вълнуваха въображението ми.

Това, което ме порази беше историята за една голяма и много груба ножица, с която писателят е изрязвал силуети, растения и причудливи герои от хартия.

Правел го, докато разказвал приказките. Неговата изобретателност и фантазията му, както и сръчните му ръце ги превръщали в красива илюстрация на разказаното.

Майка ми беше изненадана как е възможно с такъв груб инструмент да изрежеш толкова фини, прецизни и красиви творения, като тази елха на снимката от музея в Одензе.

Авторът на “Снежната кралица”, на “Малката русалка”, на “Галошите на щастието” остана в съзнанието ми завинаги свързан с изрязаните от хартия симетрични и различни илюстрации.

Спомних си за този малко известен в България факт от живота на великия датски приказник докато гледах снимки на Белия дом, декориран от Мишел Обама със стотици хартиени снежинки. Между другото снежинките, използвани за украсата на източната колонада са били изработени от ученици от близките училища, които са изписали върху тях своите мечти за бъдещето.

Не знам дали бившата първа дама сама се е сетила за тази идея, но много добре й се е получило, как мислите.

Но да намалим мащаба и да се върнем у нас. Никога не е късно да опиташ със собствените си ръце да направиш прекрасни коледни декорации, с които да сюрпризираш близките и да разсееш скуката в социалните мрежи. Достатъчни са хартия, остра ножица и търпение. Превърнете заниманието в забавление и за някое дете. Така ще научи какво е симетрия и удоволствието ще е двойно. А резултатът със сигурност ще е повод за гордост.

Филигранни и деликатни снежинки, изрязани по указания, които ще намерите тук. Наистина е лесно. Ако пък решите да действате с размах, ето тук ще откриете още 12 безплатни шаблона.

The Lovely Things © Zambonin

Декорирайте с тях прозорците, осветителните тела или други подходящи места. Полюшващите се снежинки ще създадат зимно настроение и ще превърнат дома в снежна андерсенова приказка, дори отвън снега да не се е появил още. Използвайте ги при опаковането на подаръците за Коледа. Можете да ги вложите при изработването на лесни и ефектни поп-ъп картички. Някъде в мрежата видях и корони за снежни кралици, направени от тях. Но ще ви трябват и кралици. Красив резултат ще се получи и ако съедините няколко снежинки във венец или гирлянди. Хартиените снежинки ще ви радват със своята изящност и в ролята на орнаменти за коледната елха.

Л. Медарова

Присъединете се към дискусията.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.