Зелени подаръци за тази Коледа

Сменете коледните клишета и избягайте от главоблъсканиците какво да скриете под елхата тази Коледа. Ще имате ли смелостта да направите тази промяна? Можете да започнете оттук и сами да довършите списъка – идеите няма да закъснеят…

Въпреки че навън е все още “топло и предимно слънчево” наближава #Коледа и самата мисъл за това, и очакването са вълнуващи. Плановете ми за по-ранна подготовка на празниците май този път ще успеят, въпреки безбройните ангажименти в този период. Избягвам да обикалям по молове в последния момент – много е вредно. Цели две Коледи практикувах този високоадреналинов “спорт”, но се отказах. Там по това време е пълно с изнервени от предколедното пазаруване хора, а това е силно депресиращо. Спасява ме само мантрата, че подаряването е удоволствие и не трябва да ни натоварва.

Мисля тази година да посветя празниците на зелената тема. От избора на елха и украса за нея, през коледната декорация на дома, картичките изработени ръчно от рециклирана хартия, чак до подаръците, опаковките и етикетите им. Същото важи и за гозбите на трапезата. Вместо на ароматни свещи, този път празникът ще ухае само на натурални и много любими аромати: печени ябълки с канела, меденки, печена тиква и горена захар, ванилия и портокалови кори.

Отдавна обмислям моите коледни еко, био, органик подаръци. Харесва ми тази теденция при избора на подаръци, следя я от няколко години, радва ме как набира все по-голяма популярност, но да си призная досега предпочитах да залагам на други качества при търсенето на лични подаръци. Изисква се по-голяма доза находчивост, повече време и повече старание, за да зарадваш всички близки и приятели с перфектните #зелени подаръци.

Надявам се в моите “открития” да намерите зелена идея за своите подаръци. Моят зелен списък тази година ще изглежда така:

Енергия от Слънцето, събрана в портативна соларна батерия за зареждане на телефон, таблет, лаптоп, фотоапарат или фенер. За тези, които обичат активния начин на живот и не харесват ограниченията. Сещам се поне за двама. Онлайн магазините предлагат голям избор на иновативни соларни продукти за всеки вкус и бюджет, а и ще спестите време.

goal-zero-flip-20-solar

VoltaicConverterSportsBackpackУдобство и практичност ведно в олекотена раница от еко материали. Като тази тук например, направена от рециклирани пластмасови бутилки. Универсална, става за туризъм, за градски условия и е удобна за велосипедисти. Функционален подарък за динамични хора.

Чиста грижа за здравето и красотата, концентрирани в органичната козметика. Задължително обаче от сертифициран производител. Може даже да експериментирам със 100% веган козметика. Намерих си ценен помощник – списък с козметични компании, които предлагат такава ето тук. Оказа се, че в него фигурират и някои фирми, които могат да бъдат открити и у нас, дори в аптеките.

manduka Yoga Mat
manduka Yoga Mat

Презареждане на тялото и ума – еко йога аксесоари. Подарък, подходящ за напълно начинаещи или за посветени, за онези, които търсят вътрешна хармония.

Наслаждение за сетивата от бавните удоволствия – слоу фуд подаръци. Обичам да изненадвам приятелите с нови вкусове и да откривам гурме наслади от цял свят, затова тези подаръци винаги заемат важно място във всичките ми списъци. Само малко открехнах вратата, но подробностите ще запазя в тайна, за да има и изненади.

Сливане с природата и релакс – голф аксесоари. Докато търсиш подходящ подарък можеш да научиш много нови неща. Като се замисля винаги съм се чудила какво се случва с хилядите топки за голф, които триумфално цопват в езерцата по игрищата. Оказа се, че ги рециклират и не само, има цяла индустрия на използваните голф топки. Похвално и много зелено. Хареса ми идеята да подаря комплект такива, а голфът променя фокуса.

tenis_topki

Индивидуалност и здравословно удоволствие – #вино. По рафтовете в магазините тук там се срещат бутилки с надпис “органик”, но българските са много малко. Тероарни вина за познавачи открих в една малка изба „Боровица” край Белоградчишките скали. Вина, правени с много любов и внимание към всеки детайл. Такива трябва да са и подаръците за любими хора, като тяхната Гъмза Грани 2012 и едно интересно изненадващо естествено пенливо вино.Общуване и ритуал – подаръци за празничния интериор и трапезата. За уютната и тържествена прегръдка на дома, готов да посрещне зимните празници и всички близки и приятели. Стилни покривки от био памук и био лен вече съм избрала. Еко играчките за елхата от солено тесто мисля да направя сама в някоя открадната неделя. Рецепти има в мрежата колкото искаш. С тази техника и много въображение елховите украшения ще изглеждат прекрасно, а и съм убедена в терапевтичния ефект срещу стреса на собственоръчно изработените декорации и подаръци.

elha

Люба Медарова

Присъединете се към дискусията.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.