Ветрилото с испански чар и темперамент

То е един от символите на Испания в днешно време. По нашите географски ширини, ветрилото винаги се е смятало за екзотичен, изискан, но и ексцентричен аксесоар. И то, подобно на броеницата, е част от един свят, в който хората живеят живота си бавно и с наслаждение, в който жестовете са език за посветени. Напълно противоположен на нашия френетичен свят.

Според речниците ветрилото е, забележете, “инструмент” за създаване на въздушен поток с цел охлаждане или освежаване на човек. Истината е, че то отдавна се е превърнало в много повече от това. Ветрилото е средство за комуникация, колекционерски предмет, оръжие, дамски моден аксесоар, произведение на изкуството, рекламен носител, танцов атрибут и даже сватбен сувенир. Изработката му е истински ритуал и може да мине през ръцете на двадесет човека. Има нещо магическо в това толкова много хора да вложат усет и умения, и душа в една толкова семпла и малка вещ.

Сигурно много хора са наясно, че историята на ветрилото всъщност започва от Азия. Учудващото е, ако не бяха тези китайци, които всичко са изобретили, дали още щяхме да живеем в пещери. Малцина обаче знаят, че ветрилото пристига по търговските пътища на стара Европа и се установява в Испания през 15 век. В испанската столица на ветрилата Валенсия, пърата информация за ветрила датира от 1429 година.

Във Валенсия днес се намират и всички фабрики за ръчни испански ветрила, собственост на различни местни фамилии от години.

Това са семействата на потомствените абаникеро – човек, чиято професия е да изработва ръчно ветрила. Тяхната гилдия на майсторите съществува повече от 300 години. И до днес традициите са съхранени и този занаят е на изключителна почит.

Във Вленсия и Алдая, тридесет фирми, единствени в Испания, изработват ръчно традиционни ветрила. Много от производителите са обединени от марката за качество Abanicos Españoles Artesanos (AEA).

В Испания до 17 в. ветрилата са се изработвали предимно от скъпи материали и затова са ги смятали за луксозен аксесоар. Но два века след това под влияние на индустриалната революция се налагат и доста технологични промени. Ръчното рисуване отстъпва място на щампата, ръчно изработените дантели – на машинни такива, а седефа и слоновата кост на техните имитации от пластмаса.

Въпреки прогреса и промените ветрилото ще си остане един от най-дълго използваните в човешката история аксесоари. Връщането към ръчната изработка и автентичните материали от онези времена добавят стойност.

В ръцете си държа мастърпийс на една традиция, която фамилията Табернер развива от 1932 година насам. Предизвикателството пред kordella.bg, като единствен вносител в България на оригинални ръчно изработени испански ветрила, е сериозно. Но пък удоволствието да избираш моделите и цветовете – незаменимо.

Дизайн, качествени материали и майсторска ръчна изработка – на това залагат Табернер. Ветрилата се изработват от круша, венге, седеф, пера, дантели и текстил.

Пластични и леки, те са грациозен и безшумен придружител на дамите в специалните събития и незаменима компания в горещените.

Ето затова да може човек да си купи тези рисувани красиви ветрила в България си е моя осъществена мечта. Колекционирам ветрила от студентските години. Но дори и най-скъпите не поставям в рамки по стените, а им се възхищавам като ги използвам. Чела съм, че испанките си купуват поне по едно ветрило на година. Звучи малко обсесивно и ненаситно, но предпочитам да имам различни цветове, за да са в тон.

Знам, че много жени могат да се радват на това лятно удоволствие стига да преодолеят измислената бариера, че с ветрило ще изглеждат префърцунено и неестествено. Все пак по-добре ветрило, отколкото вестник, нали?! Ако това не е достатъчен довод в полза на ветрилото ще добавя и факта, че и самият Карл Лагерфелд го е превърнал в почти запазена марка и го носи навсякъде със себе си. И му отива. Просто трябва да се престрашиш, после всичко си идва на мястото. Освен, че е изява на въображението, този любим аксесоар дава и доза самочувствие в ежедневието. Приемете ветрилото за елегантно продължение на ръката, за изискан комплимент към стила ви и за ваш личен спасител в летните жеги. Оле!

Присъединете се към дискусията.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.