Препечено дърво и леко загатната ванилия

Със сигурност познавате хора, чието име точно отговаря на личността и външния вид на човека. Светла е един наистина светъл, земен и усмихнат човек, който всички в КОРДЕЛЛА се радваме, че познаваме. Прие с удоволствие поканата ни да гостува като автор в блога и сега с нетърпение споделяме с вас нейното професионално мнение за съчетаването на виното и шоколада. А моментът за тази публикация в блога е повече от подходящ. Току що приключи третото издание на най-големия форум за българско вино DiVino.Taste в който винари от над 50 изби се събраха, за да представят най-новите български вина.

Много е изписано за шоколада и неговото вълшебно въздействие върху хората. Безспорно един от най-предпочитаните подаръци – шоколадът, има място като комплимент при всеки повод и почти за всеки човек. От нежния бял шоколад, през възхитителните вариации на млечния шоколад – до благородните тъмни шоколади, няма човек, който да не е изкушен поне от един вид шоколадово приключение.

Освен като самостоятелно наслаждение, шоколадът може да се съчетае с любимата напитка на мнозина – виното и да достави много удоволствие на почитателите си. Правилото – шоколадът трудно се съчетава с вина, има толкова много изключения, че вече може да се спори къде свършва правилото и започва изключението. И все пак – тъмен шоколад с мощно червено вино, а млечен шоколад – с леко червено или отлежало бяло вино.
Богатството на вкус и аромат на тъмния шоколад прекрасно би се допълнило с една чаша ароматно, отлежало в дъб червено вино. Опитайте на малки парченца при стайна температура тъмен шоколад с минимум 35% съдържание на какао заедно с вино от сорта Мерло или един богат „Бордо“ бленд, отлежал не задълго в дъбови бъчви. В моя случай – Maryan Queen Elena 2011 – отлежало 9 месеца в дъбови бъчви, купаж с 60% мерло. Веднага се открояват плодовите аромати на виното, прекрасно допълнени от нюансите на ванилия, ликорис и леки препечени нотки на шоколада. Съчетание, което те кара да го опитваш отново и отново ….

maryan
Има обаче вина, които със своите богати и многопластови вкусове и аромати изискват подходящия /може би с подобен сложен вкус/ шоколад. Опитвайки един богат на вкусове тъмен шоколад с най-малко 65% съдържание на какао, бихме потърсили и усетили аромати и вкусове на препечено дърво, тютюн, и отново ликорис и леко загатната ванилия. Аромати, които мощното вино, отлежало в дъб също носи в себе си. Тук бих препоръчала отново богат „Бордо“ бленд с преобладаващо Каберне Совиньон, отлежал 12 месеца в дъб и поне една година в бутилка – Maryan Ivan Alexander е отличен пример.

Моята история на съчетаване на шоколад с вино започва с едно посещение на есенна Болоня (Италия) през далечната 2006 година и случайното ни попадане във вихъра на Фестивала на шоколада там. Без специално да сме го търсили, разходката ни из вечерна Болоня ни отведе до малко павирано площадче и там открихме една шоколадова приказка.

Беше панаир на малките производители, предлагаха съвършено пресен и ръчно сътворен шоколад. Майстор режеше тънки парченца от огромно „паве“ шоколад. На съседната маса ни гледаха мандарини клементини, сварени в сироп от портокал и мед и леко потопени в не много тъмен шоколад. До тях се кипреха ивички портокалови кори с обвивка от тъмен, почти горчив шоколад.. Изгубихме се за два часа сред тези чудеса. На финала си тръгнахме с два килограма шоколад! /Пропуснах да кажа, че ние със съпруга ми не сме „шоколадови“ личности./

ciocco_show3_1

Сред всичките тези шоколади открихме и си донесохме в София много тъмен шоколад с люти чушки, начупен на груби парчета и завит в амбалажна хартия. Донесохме си и мощно, плътно, запомнящо се вино и решихме да опитаме дали ще получи добро съчетание с „лютия“ шоколад. Получи се! И то така запомнящо се, че запалихме една купчина приятели по това съчетание. Този вкус е останал някъде в мен и до днес. Може би това беше една от причините да решим да правим вино като този шоколад – ароматно, плътно, отлежало в дъб, запомнящо се.

Светла Иванова

kdlghbdbn

Светла ИвановаСветла Иванова е родена в гр. Свищов, понастоящем живее 6 месеца в София и 6 месеца на избата в село Марян, Община Елена. Юрист по образование и /до скоро/ адвокат по професия. Основател и собственик на Винарска изба „Марян“, където виното е с вкус на история. Бутикова изба „Марян“ продължава традициите на правене на вино с много обич и вяра в уникалността на Еленския край. Избата е кръстена на село Марян, там където с много отдаденост Светла и съпругът й правят малки серии бутикови вина.

Необикновената история на селото е свързана с легендата за красивата дъщеря на Цар Иван Александър, Кера Тамара – сестра на Цар Иван Шишман – последният Български владетел. В имената на бутиковите и награждавани вина на изба Марян са запечатани късчета от Българската история и от славното Второ Българско Царство.

Кера Тамара Совиньон Блан – Бронзов медал BIWC 2013
Кера Тамара Шардоне – Бронзов медал BIWC 2013
Сенс оф тиърс Розе – Сребърен медал BIWC 2012
Куин Елена Кюве – Бронзов медал Decanter WWA 2013, Сребърен медал BIWC 2013

One Reply to “Препечено дърво и леко загатната ванилия”

  1. Любима комбинация – вино и шоколад, но честно казано клоня повече към шоколада. Не съм знаела за тази изба Марян, но мисля да пробвам бутиковите вина. Хареса ми отношението към шоколада и виното.

Присъединете се към дискусията.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.