Даниела Динева работи в областта на маркетинга и рекламата, а кулинарните й предизвикателства можете да откриете в пълния с пътешествия и изкушения за небцето кулинарен блог Cooks and Bakes – за готвенето и сладката страна на живота. Както самата тя казва: “Креативността и красотата вървят ръка за ръка във всичко, което правя – и в професията и в кулинарията.”
Нейната рецепта за празнични бадемови бисквити е послание за уютни празници, безценни мигове с любими хора и пожелание за много топлина, светлина и красота в душите и сърцата.
Празнични бадемови бисквити
Продукти:
35 бр. бисквити с големина 5 см.
За тестото:
200 г марципан
90 г или 6 суп.л. меко масло
60 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
120 гр. смлени бадеми
1 ч.л. ванилов екстракт
1 ч.л. канела
2 ч.л. микс от подправки – счукан карамфил, джинджифил,
индийско орехче, лимонови кори, портокалови кори
За глазурата:
1 белтък
100 г пудра захар
лимонов сок
За декорация:
100 гр. шам фъстък
червени боровинки
филирани бадеми
Време:
за приготвяне: 15 минути
за изпичане: 12-15 минути
за декориране: 20 минути
Приготвяне:
Начупете марципана на малки парчета и го смесете с маслото в купа. Маслото трябва да е меко, за да се получи хомогенна смес след като го разбиете с миксер. Добавете брашното, бакпулвера и смлените бадеми, ваниловия екстракт и останалите подправки. Разбийте докато се смесят добре. Сместа трябва да бъде мека, но не лепкава и добавете малко брашно, ако е необходимо.
Поръсете повърхността на плота или масата, върху която ще разточвате с малко брашно. Разточете тестото с около 5 мм. дебелина. Използвайте различни видове форми, за да направите звездички или коледни венчета.
Поставете изрязаните сладки върху тавичка, покрита с хартия за печене.
Поставете ги на около 2 см. разстояние една от друга тъй като ще се надуят при изпичането. Изпечете ги в предварително загрята фурна на 180 С за около 10-15 минути до златисто. Извадете ги и охладете върху решетка.
За украсата – първо се заемете с подготовката на боровинките и шам фъстъка. За съжаление в България не съм открила още готов шам фъстък за сладкиши и трябва предварително да отделите ядката от черупката. Разполовете или начупете ядките, а боровинките накълцайте на малки парчета.
След това се заемете с направата на глазурата. В сух съд сложете белтъка и разбъркайте на висока степен с миксера. Постепенно добавяйте от пудрата захар, добре е да е фина и пресята, за не се получават бучки. Сложете и 1 ч.л. лимонов сок. Разбивайте и добавяйте пудра захар. Колкото повече добавяте, толкова по-гъста ще става сместа. Трябва да се получи до мек връх, така че капката да пада полегато.
С помощта на четка нанесете върху бисквитите. За да не съхне кралската глазура, покрийте съда с влажна кърпа. Направете няколко бисквити, сложете от ядките и декорацията върху тях. Направете следващите и оставете глазурата да стегне.
Можете да повторите глазурата на 2 пласта, ако желаете, като аз сложих само веднъж. Ако ще ползвате филирани бадеми за украса, можете първо да ги запечете леко в сух тиган, за да придобият приятен златист загар.
Съхранявайте в кутия с капак до 2 седмици.
Малко усилия за един по-красив и вкусен празник.