Лимонадени спомени

Малко захар, безвредна боя, аромат на мента, леко газирана вода и цялото това невъобразимо удоволствие само срещу няколко стотинки при арменеца на главната в Бургас. Съботно – неделно освежаващо удоволствие в чаша от грубо стъкло за многократна употреба. То, както и прясно изпечените ядчици от същия павилион бяха екстра, която си заслужаваше чакането. Детски спомени, труднопреводими на езика на днешните деца. Но за лимонадата ми е думата, онази единствената по онова време, първата, чийто лепкав, сладък вкус усещам и сега докато пиша. Не беше просто напитка. Беше ритуал дирижиран от отмерените движения на арменеца, съпроводен от мелодията на сифона за газирана вода и стъклените бъркалки. Беше награда и емоция.

Майка ми, човек креативен по природа и също толкова нетърпящ сивотата и еднообразието, украсяваше домашно приготвените торти за рождените ни дни с живи цветя. Успяваше да сътвори и чудодейни разхлажадащи деня еликсири от пресни нарязани плодове във вода, от билки или от компот. За нас тогава това си беше просто алтернатива на купешките “Етър” и “Алтай”, чиито вкусове не мога да определя и до днес. Тогавашната креативност беше подхранвана и от липсата на избор.

lemonade

В последните години всичко ретро и позабравено се завръща като нова мода. Домашните напитки също. Но причините са други, а от тях най-важна ми се струва желанието да водим по-качествен, пълноценен и здравословен живот. Защото освен, че е тонизираща и здравословна доза витамини и енергия, домашната лимонада може да бъде причислена към онези социално-кулинарни феномени, към които спадат английският 5 o’clock чай, испанските тапас, швейцарските фондю и раклет.

Спомените и разсъжденията по темата бяха породени от откриването на един от онези предмети, които наричам подаръци-находки. Не намерихме дума, която да е точен превод, но диспенсър или дозатор за напитки ще свърши работа. Ето го и него в пълният му блясък. Тадаааам…

img45o

Той е от онези нещица, които създават усещане за комфорт и уют в каквато и обстановка да го сложиш. С колегите решихме, че е чудесно попадение за категорията Покана за гости в нашия електронен магазин kordella.bg.

Първата асоциация естествено беше градински купон с приятели или сватбено парти, но защо не и детски рожден ден, а може би и офис стая за почивка…

img60o

Практичен подарък със симпатичен ретро дизайн, повод за събиране на приятели, за общуване и за споделяне, но не виртуално. А лично за мен – повод за лимонадени спомени, които ме карат да се усмихвам.

Л. Медарова

2 Replies to “Лимонадени спомени

  1. Здравейте, аз отдавна съм в търсене на такъв диспенсър и тъй като сега ми е нужен за сватбата ми другата седмица се надявах да ми споделите откъде сте го открили или дали ще ми позволите да го взема под наем.
    Поздрави,
    Катерина

    1. Дано междувременно да сте намерили. Такива диспенсъри имаше в лятната колекция подаръци на http://www.kordella.bg Ще се постараем и догодина пак да ги включим още от пролетта, защото се оказаха наистина интересен и търсен подарък.

Присъединете се към дискусията.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.