Цветя на дивана

Пролетта нахлува у дома с много, много цветове…

Задача: бърза пролетна трансформация без големи инвестиции от време и пари. Как да освежим интериора и да изпълним дома си с пролетно настроение с няколко бързи промени, малко време и много желание.

Главен герой в случая ще бъде ВЪЗГЛАВНИЦАТА – тази малка, мека подробност, която създава уют и винаги има значение, ако е възнаградена с капка внимание и е поставена където трябва. Ще се убедите в това…

Терен за развихряне

Разбира се, пролетната премяна ще преобрази най-вече хола или дневната, но това не е причина да пропускаме спалнята, а защо не и кухнята. Представете си гостоприемният диван, грейнал като пролетна градина или спалнята обсипана с цвят и свежест. Всъщност пролетта може да намери място навсякъде в жилището във вид на детайли и акценти, форми и материали. Все пак ще акцентираме върху текстила, защото той е най-лесният начин да поканим на гости пролетта. Сигурни сме, че колкото повече четете, ще намирате работеща идея за всяко едно от помещенията си.

Цветовете на сезона

Пролетта носи оптимизъм, а оптимистите харесват ярките цветове. Кажете си край на черногледството, на скуката, на зимата, на умората (която съвсем не е пролетна , а по скоро е постоянна). Погледът търси изразителните цветове на сезона – розовото на ябълковия цвят, жълтото на нарцисите, червеното на лалетата и виолетовото на горските теменужки. Гамата на пролетните цветя е заредена с живот и положителни емоции. Желанието ни е да пренесем усещането за природа у дома, чрез нейните свежи и наситени цветове.

Най-желани и универсални остават комбинациите със зелено, където зеленото варира от пастелни и бледи до най-наситени и искрящи варианти. Зеленото е цветът, който носи растеж, изобилие и благополучие. Създава усещане за хармония и мир. Зеленият цвят е символ на разума, на земята и нейната жизненост, на пробуждането на природата, на дълголетието, на безсмъртието. Едва ли има някой, който не се е убедил в изключителното отморяващо и успокояващо въздействие на зеления цвят. Без значение какъв нюанс на зеленото ще използвате за интериора – от него ще лъха свежест, прохлада и младост. През пролетта домът трябва да „диша“ и в него да цари усещане за простор.

Пролетно обзавеждане и декорация - жълто и зелено

Десените на сезона

Отбелязваме и завръщане на стари, но все така великолепни шарки като кашмирените Paisley орнаменти. Те са тоталния хит на сезона. Старинният персийски капкообразен мотив, отново тръгна от шаловете, за да стигне до домашния текстил и аксесоарите. Разнообразен и красив, този растителен мотив ще заплени дома с богатия си колорит и източна красота. Много популярни са флоралните мотиви, геометричните щампи и вечните класики – карето, райето и точките. Включете въображението си и смело комбинирайте няколко десена в нюанси на розовото и зеленото, например. Можете да пришиете разноцветни, изрязани по шаблон пеперуди, птички и цветчета от органза, филц, тафта… Използвайте готови калъфки или, още по-добре, сами изберете десени и ушийте своите единствени и неповторими пролетни декоративни възглавници. Дори и да ви е за първи път – няма причина за притеснение, в мрежата вече има достатъчно информация how to.
Пролетна декорация - лилаво и зелено

Ето няколко идеи какво можете да изберете, без съмнение, че сте в крак с модата.

Разцъфнали пролетни цветя – това е първата и най-лесна за изпълнение идея. Оставете ги да разцъфнат на дивана, на креслата, на спалнята… Червени, жълти, розови, лилави, а защо не монохромни и по-графични.

Геометричните щампи създават приятно ексцентрично сместване на текстури и шарки – друга великолепна идея за възглавнички, за покривки и други текстилни аксесоари.

Пастелната палитра – универсална и лека. Тези цветове остават предпочитани, в тях потъваш, имаш усещането за прегръдка и нежност. Те се комбинират чудесно, както с неутралните, така и с ярките цветове. Могат да послужат и за основа на вашия цветови експеримент.

Идея Пролетна идея

Ако изборът ви затруднява: подчинете трансформацията на една любима тема – цвете, дърво, или друг пролетен образ. Можете да го намерите в различни изпълнения и техники, които да станат пролетен акцент на дома.

И още…

Пролетта превзема пространството наоколо, а вие и вашите близки ще усетите силата на трансформацията с промяната на всеки, на вид дребен детайл.

• Новите чашки за кафе с флорален мотив ще се усмихват от масата

• Осветително тяло от цветно стъкло ще напълни пространството с мека светлина

• Малките цветни килимчета ще бъдат разцъфнали туфи в крака ви

• Шарени саксии с подправки на кухненския рафт ще разпръскват свежест

А една голяма ваза с живи цветя на масата в хола ще царува в своята пищност и пролетна свежест.

Празнувайте пролетта!

Присъединете се към дискусията.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.