Не просто чаша вино

Много държа на винените чаши. Толкова много, че може би съм станала малко маниaк. За мен чашите са почти толкова важни, колкото и самото вино.

Погледнете го така – ако виното е мелодията, то чашата е инструментът, с който ще я изсвирите. И най-прекрасната мелодия няма да звучи добре, ако е изсвирена на раздрънкано пиано, нали?!

Постът днес е много специален, защото имам възможност да опитам вино от едно великолепно произведение на стъкларското изкуство – чашата Visio от ръчно духано стъкло на IVV.

чаша за вино Visio от ръчно духано стъкло на IVV

Малко пояснения… IVV е италианска компания, съчетаваща модерни технологии, оригинален артистичен дизайн и традиционните занаятчийски техники на ръчно духаното стъкло, изработвано от силициев пясък с много висока чистота. A Visio е просто прелестна – ръчната изработка изпълва формата и с лекота и енергия, която само един обсебен от занаята си майстор може да постигне. Дизайнът и е вдъхновен от Бургундия, но това не е обикновена чаша за бургундско, а чаша с доста артистичен туист. Хубавото на този вид чаши, е че в тях могат да се пият и бели, и червени вина – Шардоне, Пино Ноар, Бароло и доста други.

Вдъхновена от лекотата и игривата форма, реших да опитам бяло вино – Шардоне с лек дъб. Ще опитам едно и също вино, последователно в две чаши – тази, в която обикновено пия и прекрасната Visio.

Моята любима чаша, която имам от Schott и също е много добра, разкрива ароматите един по-един, от по-ефирните, към по-плътните. При това шардоне, те се появиха така: портокалов цвят, праскова, ананас, препечена коричка, ванилия.

Чаши за вино високо качество IVV Visio

Чашата Visio Първо с просто око се вижда, че материалът от който е направена е с много по-високо качество (около 90 % съдържание на силициевия пясък), виното я облива гладко и пада нежно на дъното и. Виното е едно и също, но изглежда много по-красиво и искрящо в тази чаша. Ароматите се разкриват комплексно, не един след друг, а някак си едновременно. Излизат ту портокалов цвят, ту печен сладкиш, един се скрива, друг излиза. Преживяването е много по-… как да кажа… цялостно. Представянето на виното е много по-добро и спокойно мога да кажа, че тази чаша възнаграждава всички усилия на енолога.

Някои заключения:

Докато пия с тази чаша, се чувствам като истинска флорентинска принцеса. Не знам дали е имало принцеси във Флоренция, но усещането е прекрасно.

Великолепна изработка – разликите се виждат с просто око. От цвета на виното до начина, по който то грациозно се стича по стените и.

Ароматите – докато моята чаша ги фокусира и запраща право в носа ми, Visio разказва виното. Постепенно и пласт по пласт. Добре де, знам, че това е най-важното и трябваше да е на първо място, но как да го сложа преди принцешешката работа, кажете ми…

Искрено е и не мога да не го споделя – вече знам какво ще подаря на любимия. Ако и вие търсите подарък, който да покаже на любимия човек колко е специален, решението е ето тук. Безкрайно съм благодарна на kordella.bg за това преживяване. Всъщност мисля, че преди любимия, ще поглезя с тази чаша първо себе си.

Мария Чалиева

Мария Чалиева автор в блога на Kordella Gifts Master

Мария Чалиева е един от изявените маркетолози у нас с над 10 годишен опит в областта на финансите и корпоративните комуникации. Днес тя има собствена компания за дигитални комуникации и маркетинг.
Освен маркетинг експерт, тя е запален винолюбител и ентусиаст. Обучавала се е при Неда Терзиева и Яна Петкова.
Дългогодишният и интерес към виното съвсем логично се материализира в много приятен блог Fresh Cuts of Life – за виното и малките приятни моменти, които правят живота ни по – хубав.

Присъединете се към дискусията.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.