Яж, влюби се и обичай … паста

За никой не е тайна значението, което италианците отдават на храната. Истински боготворят пастата. Тя е част от националната им идентичност и емблема на италианската кухня. Няма как да си истинско фуди, без да си опитал поне 50 от всички над 300-та възможни вида паста от ботуша.

След няколко кулинарни бягства до Италия си мислех, че съм научила почти всичко за вездесъщата паста. Същото си мислех и когато самата Италия се настани на нашата софийска улица в лицето на Джанкарло от Болоня и започна да приготвя най-прясната и вкусна домашна паста.

Бях убедена, че трудно може да ме изненада нещо по темата, докато не се появиха те – шоколадовите къдрици. Точно така се наричат. Няма начин да не са кръстени така от някой влюбен италианец заради кестенявите букли на любимата му. Дори самото им наименование те кара да преглъщаш в очакване, да предвкусваш изненадата. Италианците кръщават пастата си с точно толкова любов, с колкото я приготвят. Затова имат паста ангелски коси (Capelli D’angelo), лилии (Gigli), пръстенчета (Anelletti), годеници (Fidanzati), пеперудки (Farfalle), напръстници (Ditali), близнаци (Gemelli), и т.н.

Шоколадовите къдрици са ръчно точена паста от Тоскана с невероятен богат кафяв цвят, получен от добавеното в нея какао. Звучи като предизвикателство и за най-сериозния паста ценител. Затова и потърсих съучастник, за да получи този уникален продукт подобаващо отношение и, за да съм сигурна в гурме финала на тази кулинарна история..

Мирослава Дерменджиева е не просто вълшебница с фотоапарат. Занимава се и с кулинария, и с фууд стайлинг. Умее да представи храната така, че да възхити дори най-неизкушения и най-незаинтересования от кулинарията. Не беше трудно да я убедим да експериментира с шоколадовите къдрици. Те просто са звезда в чинията и с шоколадовия си тен се молят да бъдат снимани.

Първоначално си мислех колко интересен десерт би се получил с тези шоколадови къдрици. За моя, а сигурно и за всеобща изненада се оказа, че шоколадовата паста се комбинира най-добре със сирена и гъби. Нюансът какао е щипката екстравагантност, която предизвиква вкуса и го качва на следващото ниво.

С манатарки и горгонзола – превъзходни се получиха шоколадовите къдрици. Дано фотографиите са ви вдъхновили. А рецептата ще намерите тук.

                                     Снимки: Мирослава Дерменджиева

Люба Медарова

Присъединете се към дискусията.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.