10 лесни и работещи идеи как да превърнеш етажираната поставка в полезна вещ и в ценен помощник за интериора
Година след година, празник след празник, повод след повод и домът се оказва пълен с красиви, безполезни и прахосъбиращи вещи. А някои и недотам красиви. Други пък употребяваш толкова рядко, че забравяш, че изобщо ги имаш. Познато, нали?
Етажираните поставки могат лесно да попаднат в тази категория. Нека позная… купена е за специален повод и след него събира паяжините в някой килер. Или е сватбен подарък, за който все не намираш подходящото място. Или пък е подарък за годишнина, който ни се струва непрактичен и твърде елегантен, за да бъде използван в ежедневието.
Най-лесно е да оставиш въпросната поставка да си стои ненужна в килера на път за боклука, само защото и идея си нямаш какво приложение да ѝ измислиш. Но е много по-интересно да я накараш да ти служи, като смениш предназначението ѝ, а заедно с него – и своята гледна точка. Практичност, стимул за креативността, разнообразие, по-добра организираност…
Вместо да изреждам още ползи, ще подскажа няколко идеи, които превръщат поставката в нужен, постоянно зает аксесоар и в атрактивен елемент от интериора.
Да сервираш сладкиши и десерти е класически избор за употребата на многоетажната поставка. Може да го направиш директно върху поставката или да използваш съдове за целта. Удобството на етажерката е в това, че заема малко място, но заради етажите позволява върху нея да бъдат поднесени по-голямо количество сладкиши.
Многоетажни поставки с френски макарони или къпкейкове са алтернативен и много фотогеничен вариант на сватбена торта, а също и винаги добра идея за бебешко парти или детски празник.
Близо до идеята по-горе е сервирането на сладки и сандвичи с чай по английски маниер. Защо да не разнообразим срещите на кафе с приятели!
Чаят сам по себе си е преживяване за сетивата. Сервиран с маслени бисквити, с култовите шоколадов и керът кейкове и, разбира се, със скоунс е повече от британска традиция – истинско удоволствие не само за ценители. Леките триъгълни сандвичи към чая с изрязана коричка обикновено са със сьомга, с краставица, с яйце, с шунка и се приготвят лесно.
Импровизирай и използвай етажираната поставка в комбинация с красив порцелан, за да поглезиш гостите и себе си.
Аранжирането на предястия, разядки и деликатеси, а защо не и на плодове върху многоетажната поставка, допринася за стайлинга на масата – ежедневен или празничен. Поставена в средата, тя ще бъде истински център на вниманието и компактен заместител на помощната количка за сервиране, а удобството е и в това, че всички на трапезата имат еднакво отдалечен и лесен достъп до вкуснотиите, разположени върху етажерката.
Приложенията на поставката далеч не се ограничават само с поднасянето на храна. Ето едно по-различно хрумване. Да направим от нея оригинална и практична етажерка за подправките в кухнята, за да са на една ръка разстояние на всеки, който обича да експериментира и усъвършенства готварските си умения.
Използването на етажираната поставка в банята за аксесоари, козметика, хигиенни материали и хавлиени кърпи е идея, която ще допадне на всеки, който търси практичността и разнообразието в интериора и който цени организацията и подредеността. Все пак е важно да изберем поставка, която няма да се повреди от влагата в помещението.
Избери подходяща по стил етажерка и аранжирай в нея непретенциозните откъм грижа сукуленти, кактуси и други малки саксийки с растения. Съчетай ги с керамични фигурки, минерали, миди, раковини и други.
Като резултат ще се получи ефектен мини цветарник, който може да поставиш навсякъде заради неговата компактност – върху маса, перваз, рафт или плот..
Празниците винаги са повод да разкрасим дома, за да сътворим приятна атмосфера, различна от ежедневната. Те са повод да прекараш повече време с близките си, с приятелите и да създадеш специална обстановка и настроение, да създадеш спомени.
Използването на етажираната поставка, върху която е аранжирана сезонна декорация е нестандартно решение, което създава много уют и празничност, привлича погледите, впечатлява и … води до “пристрастяване”.
Истински бустер за креативността и въображението, измисляш нови и нови варианти за всеки следващ празничен повод. Идващите пролетни празници са точно такива поводи, нали.
Алина Барс