Въображение на етажи

10 лесни и работещи идеи как да превърнеш етажираната поставка в полезна вещ и в ценен помощник за интериора

Година след година, празник след празник, повод след повод и домът се оказва пълен с красиви, безполезни и прахосъбиращи вещи. А някои и недотам красиви. Други пък употребяваш толкова рядко, че забравяш, че изобщо ги имаш. Познато, нали?

Етажираните поставки могат лесно да попаднат в тази категория. Нека позная… купена е за специален повод и след него събира паяжините в някой килер. Или е сватбен подарък, за който все не намираш подходящото място. Или пък е подарък за годишнина, който ни се струва непрактичен и твърде елегантен, за да бъде използван в ежедневието.

Най-лесно е да оставиш въпросната поставка да си стои ненужна в килера на път за боклука, само защото и идея си нямаш какво приложение да ѝ измислиш. Но е много по-интересно да я накараш да ти служи, като смениш предназначението ѝ, а заедно с него – и своята гледна точка. Практичност, стимул за креативността, разнообразие, по-добра организираност…

Вместо да изреждам още ползи, ще подскажа няколко идеи, които превръщат поставката в нужен, постоянно зает аксесоар и в атрактивен елемент от интериора.

Да сервираш сладкиши и десерти е класически избор за употребата на многоетажната поставка. Може да го направиш директно върху поставката или да използваш съдове за целта. Удобството на етажерката е в това, че заема малко място, но заради етажите позволява върху нея да бъдат поднесени по-голямо количество сладкиши.
Многоетажни поставки с френски макарони или къпкейкове са алтернативен и много фотогеничен вариант на сватбена торта, а също и винаги добра идея за бебешко парти или детски празник.

UnderPressureEventz

Близо до идеята по-горе е сервирането на сладки и сандвичи с чай по английски маниер. Защо да не разнообразим срещите на кафе с приятели!
Чаят сам по себе си е преживяване за сетивата. Сервиран с маслени бисквити, с култовите шоколадов и керът кейкове и, разбира се, със скоунс е повече от британска традиция – истинско удоволствие не само за ценители. Леките триъгълни сандвичи към чая с изрязана коричка обикновено са със сьомга, с краставица, с яйце, с шунка и се приготвят лесно.
Импровизирай и използвай етажираната поставка в комбинация с красив порцелан, за да поглезиш гостите и себе си.

Аранжирането на предястия, разядки и деликатеси, а защо не и на плодове върху многоетажната поставка, допринася за стайлинга на масата – ежедневен или празничен. Поставена в средата, тя ще бъде истински център на вниманието и компактен заместител на помощната количка за сервиране, а удобството е и в това, че всички на трапезата имат еднакво отдалечен и лесен достъп до вкуснотиите, разположени върху етажерката.

Приложенията на поставката далеч не се ограничават само с поднасянето на храна. Ето едно по-различно хрумване. Да направим от нея оригинална и практична етажерка за подправките в кухнята, за да са на една ръка разстояние на всеки, който обича да експериментира и усъвършенства готварските си умения.

Използването на етажираната поставка в банята за аксесоари, козметика, хигиенни материали и хавлиени кърпи е идея, която ще допадне на всеки, който търси практичността и разнообразието в интериора и който цени организацията и подредеността. Все пак е важно да изберем поставка, която няма да се повреди от влагата в помещението.

Избери подходяща по стил етажерка и аранжирай в нея непретенциозните откъм грижа сукуленти, кактуси и други малки саксийки с растения. Съчетай ги с керамични фигурки, минерали, миди, раковини и други.
Като резултат ще се получи ефектен мини цветарник, който може да поставиш навсякъде заради неговата компактност – върху маса, перваз, рафт или плот..

Празниците винаги са повод да разкрасим дома, за да сътворим приятна атмосфера, различна от ежедневната. Те са повод да прекараш повече време с близките си, с приятелите и да създадеш специална обстановка и настроение, да създадеш спомени.

Използването на етажираната поставка, върху която е аранжирана сезонна декорация е нестандартно решение, което създава много уют и празничност, привлича погледите, впечатлява и … води до “пристрастяване”.
Истински бустер за креативността и въображението, измисляш нови и нови варианти за всеки следващ празничен повод. Идващите пролетни празници са точно такива поводи, нали.

Алина Барс

Присъединете се към дискусията.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.