Стъклен дом

Стъклото триумфално се настани като предпочитан акцент в интериора на европейските домове

Скандинавците обръщат поглед към ретро стъклото, познато от бюфетите на нашите баби. Сканди стил сервизи за поднасяне на десерт, шишета за парфюм от цветно стъкло, грубовати бутилки за мляко и стъклени аптекарски буркани със сменено предназначение – всички те изглеждат като находки и са в хармония със суровата естетика на предпочитания от скандинавците стил рустик.

Стъклото - предпочитан акцент в интериора

За Италия, Чехия и Турция, в които производството на стъкло, ръчното рисуване и гравирането му са с дългогодишни традиции, афинитета към ефирните стъклени съдове и декоративни фигурки е разбираем. Изяществото на изработените стъклени предмети е ненадминато и тяхната елегантност би украсила всеки дом. Дали господството на тежкия оловен кристал няма да остане в миналото?!

Стъклото в интериора

Симбиоза между уникалната италианска традиция в производството на ръчно духано стъкло и модерния италиански дизайн – така можем да определим интериорните бижута на Industria Vetraria Valdarnese (IVV). Създадена през 1952 година от група майстори стъклари, фабриката днес е най-голямата в района на Арецо.

Новите колекции от произведения на стъкларското изкуство с марката IVV – водещ акцент на изложенията в Европа, са представени вече и в България от KORDELLA Gift Masters & Consultants. Това са предмети за дома с характер и разпознаваем стил. Изяществото, лекотата и непретенциозната елегантност на стъклото, неговият празничен вид, както и ръчната изработка го правят желан подарък и красив спомен.

Industria Vetraria Valdarnese (IVV) ръчно духано стъкло и италиански дизайн

Всеки предмет е роден от страстта на огъня, силициев пясък с 95 % чистота и умелите ръце на майстора и художника. Елегантни съдове за хайвер с нотка хедонизъм, декантери, на които най-много биха подхождали вината на Тоскана, чаши за шампанско, в които играта на мехурчетата стига до ръба на столчето и за коняк, скулптрирани по извивката на човешката ръка, малки съдове с форма на цветя, филигранни фруктиери, стилни подноси за сирена, вази – красиви дори и без цветя – всеки един от тези предмети има неповторима индивидуалност. С право могат да бъдат наречени запомнящи се подаръци, чиито блясък и празничност дълго време ще радват получателите.

Присъединете се към дискусията.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.