Коледни етюди

Елена Кандева е ФБ приятел на КОРДЕЛЛА и наш клиент. По професия е икономист-счетоводител, но по призвание – блогър. Нейният блог “Моите хобита – блогът на Елена Кандева” е вълшебно място, на което си дават среща любовта й към сладкарството, декорацията и фотографията.

……

За разлика от миналата година, сега ежедневието ми така ме е погълнало, че не намирам мотивация и време, за да сътворя каквото и да било. Не само, че правя много по-малко сладкиши от друг път, но и рядко ги украсявам и още по-рядко ги снимам. За сравнение – миналата година по това време, бълвах по четири-пет публикации на месец. Идеи имам и то цял куп, но просто не остава време за изпълнението им или пък желанието ме напуска точно когато дойде моментът и пак пропускам. Странното е, че мъжът ми, който никога не ме е насърчавал, този път (може би несъзнателно) ме подтикна да създам отново “коледни етюди”. Причината – първо ми купи коледен сервиз с еленчета във винтидж стил и второ – сам и без да го подсещам, извади коледната украса от миналата година и ми предложи да украсим къщата. Отказах му! Елха няма да правим у дома, защото ще пътуваме за Коледа. Но някъде там между ваденето на украсите от кашоните и шкафовете и тяхното връщане обратно на място, се родиха снимките, които ще ви покажа.

А междувременно спретнах едни шоколадови мъфини много набързо. Давам рецептата с уговорката, че чашата, с която мерите, трябва да е една и същта, тоест всички продукти се измерват с един размер чаша. Моята чаша е с вместимост 300-310 мл.

Продукти:
2 яйца със стайна температура (големи XL или L – пише го на опаковката);
2/3 ч.ч. захар на кристали (може и малко повече, ако обичате да ви е по-сладичко);
2/3 ч.ч. прясно мляко (ползвах от 2% масленост, но може и 3%);
1/2 ч.ч. олио;
3 пълни с.л. натурално какао (аз ползвах белгийско какао, което е много силно);
2 ч.ч. брашно (малко “на око” преценявах);
1 бакпулвер;
коледни хартиени формички за мъфини;
тава-форма за мъфини с 12 места за поставяне на мъфините.

Приготвяне:
Разбивате яйцата със захарта и прибавяте последователно олиото и млякото. Добавяте брашното, бакпулвера и какаото. Сместа трябва да се получи на консистенция като кексово тесто и да не е прекалено течна. Изсипвате сместа в хартиени формички за къпкейкс. Пълните 2/3 от обема им. Печете на 180 градуса около 20-25 минути. Изваждате тавата и я оставяте да се охлади върху метална решетка или дървена скара (внимавайте да не натиснете мъфините при ваденето, защото ще ги деформирате).
За по-уютно и празнично снимах мъфините с червения коледен сервиз във винтидж стил и с много богата коледна украса. Дали съм прeкалила с декорацията – вие ще кажете.

сн. Е. Кандева

Много харесвам коледните играчки от естествени материали – филц, вълна, памук, хартия, картон, канап, дърво, клони, треви, листа, шишарки, ядки и т.н.

IMG_0702__ Коледни мъфини _ коледна закуска_ украса за Коледа _2_663_77IMG_0620__ Коледни мъфини _ коледна закуска_ украса за Коледа _58_87

Харесвам и ретро-елементите – напомнят ми на Коледите в детството ми, когато по магазините нямаше толкова богат избор от масовки и кич, а всички семейства сами изработваха коледните си украси. Ползваха се различни естествени материали.

Не знам за вас, но аз с умиление си спомням за гирляндите от пуканки и орехчетата, увити в златен станиол. И за снежинките от картон изрязани от капака на някоя кутия и посипани с блестящ прах. Ех, спомени…

Разбира се, сега има много красиви и интересни коледни неща по магазините. Въпрос на вкус и личен стил е да подберем такава декорация, която наистина да ни създаде уют и празнично настроение.

IMG_0467__ Коледни мъфини _ коледна закуска_ украса за Коледа _23_K000

Надявам се мъфините и снимките ми да ви допаднат, и да ви вдъхновят за една незабравима Коледа. И не забравяйте, че коледното настроение и празничният дух се създават от нас самите. Декорацията е само допълнение. Вярвам, че Коледата на всяко отделно семейство е по своему уникална, пъстра и красива.

сн. Е. Кандева

Искрено ваша: Ели Кандева

Присъединете се към дискусията.