Калинката – щастие кацнало на длан

През 1880 г. Найден Геров прави списък на имената, с които българите наричат едно дребно насекомо, от семейството на бръмбарите. По това време той включва 19 различни думи. Всяко едно от тези имена отразява богатството на традиции и всички магически качества, които ние приписваме на малката калинка. Всъщност, езиковедите твърдят, че популярното наименование „калинка“, идва от древен индоевропейски корен и означава „червен, ален“. Името на дървото калина има същия произход. В регистрите на Венецианските търговци от XIV век срещаме 42 записа на жени с това име, идващи от нашата страна, което го превръща в едно от най-старите и популярни български женски имена! Наричана с много различни имена навсякъде по света калинката е пазена, почитана и обичана.

Детски спомени на точки

Всеки от нас си спомня усещането как малката тумбеста калинка с лъскави крилца и късички крачка пълзи по пръста му, за да се качи на върха, да разпери крила и да отлети „към небето“. Кой не й е шептял тайни желания, мечти и молби, с надежда, че ще предаде нашето послание.

Още тогава, сме били поразени от безстрашието на тази малка буболечка, дръзнала да се разхожда по ръцете ни, решително, но спокойно тръгнала по своите си работи. И още оттогава си оставаме завинаги запленени от разкошния й, наситен червен цвят, хармонично съчетан с тези неповторими черни точки.

Каква е причината калинката да е едно от малкото насекоми, които хората наистина харесват

За разлика от останалите, тази буболечка поражда само симпатия, изглежда ни деликатна и добронамерена. Нейната незлоблива енергичност ни изпълва с оптимизъм и радост, а присъствието й свързваме най-вече с нашето детство.

Някои са избрали това бръмбарче за свой символ, хиляди го носят със себе си, защото вярват, че носи щастие. Изследователите казват, че е най-древния символ на късмета, защитата и добрите вести.

В митовете и легендите

Останалите известни наименования на буболечката са свързани с необикновената история на калинката и приключенията, които тя е имала в митологиите и легендите на много народи. Най-древния известен мит идва от индуизма, където калинката е божа крава и съпруга на бога на слънцето, бурите и гръмотевиците Индра. Тя е отвлечена от враговете му, но той успява да я освободи след драматична битка.

Идеята за „божията кравичка“ и „божията невестица“ продължава да живее много след като древните народи се разпръскват из цяла Европа и Азия. Нейният образ преминава и в славянския пантеон, където тя отново е съпруга на слънчевия бог Перун. Това обяснява, защо в някои славянски страни я наричат просто „слънчице“ и винаги носи символика на любов, изобилие и щастие. Вярва се, че точките на гърба й се свързват с броя на дечицата й.

По-късно калинката започва да се асоциира с образа на Дева Мария, с което получава титлата “Lady Bug” и мястото на любимо насекомо и в християнството. При всички народи тя е символ на божественото женско начало и играе ролята на посланик между нашия и небесния свят. Затова и до днес децата шептят на калинките заклинания, чиито оригинален смисъл е забулен в мъглите на миналото, а хората вярват, че ако калинка кацне върху теб те очакват само хубави неща.

Радост в градината

Симпатията ни към калинката има и своето напълно рационално обяснение – калинките са изключително полезни малки хищници, помощници на земеделците и градинарите. За краткия си живот калинката изяжда над 3 000 листни и щитовидни въшки, затова присъствието й в градината е желано и приемано като добра поличба.

В Европа най-популярни са седемточковите калинки, но Coccinellidae е голямо семейство насекоми, включващо над 5 000 подвида. Калинките могат да изглеждат по много по-различен от обичайния за нас начин – кафяви, черни, сиви, с дванадесет и дори двадесет и четири точки. Големината им също варира от 0,8 мм. до 18 мм. Всички, обаче, са отлични летци и правят от 75 до 91 размаха в секунда.

Жизненият цикъл на калинката продължава около четири седмици, женските снасят яйца и няколко поколения се раждат за едно лято.

Затова тази малка буболечка носи важно послание – животът е кратък, съсредоточете се върху най-важното и се наслаждавайте на момента.

Калинка да ти кацне на ръката

Появата на калинка е знак за положителни промени – желанията ни ще започнат да се сбъдват, а грижите ни да се изпаряват. Очакват ни щастливи събития и можем да си поставим нови, по-високи цели. Калинката е и знак, че трябва да останем верни на себе си и да оставим нещата да се развият по естествен начин, без излишно напрежение и суетня. Ако пък сънувате калинка, то със сигурност ви очаква добър късмет в близко бъдеще.

Талисманът-калинка носи късмет, но е важно колко точки има тя на крилата си: една точка – ще помогне в ново любовно приключение, две – за вътрешна и външна хармония, три – ще ви помогнат да вземете вярно решение, четири точки – защита от грабители и бандити /носи се на пътешествия/, пет – подсилват творческата енергия, шест – помагат в обучението. А седемточковата калинка ще донесе на притежателя си късмет и щастие във всички дела. Не случайно всички обичат да подаряват предмети с образа или формата на калинката.

Хората, които обожават калинките са жизнерадостни и весели. Те са духовно извисени, любопитни и определено не се задоволяват със скучната действителност на ежедневния живот. Открити са за нови предизвикателства, не си поставят самоограничения и се наслаждават, когато придобиват нови знания и умения. Феновете на калинките разпръскват радост около себе си, без дори да се стараят специално да го правят. Затова са желана компания и лесно печелят доверието на хората.

По това време в Европа…

В Швейцария калинките са почитан символ на плодовитост и се смята, че именно те, а не щъркелите носят бебетата. Белгийците пък вярват, че ако калинка кацне на ръката на младо момиче по броя на нейните точки може да се определи броя на децата, които ще има. Французите се молят когато калинка кацне на ръката на болен човек, с отлитането си да отнесе и болестта със себе си надалеч. Те също са убедени, че талисман с образа на калинката закриля децата. В Ирландия калинката символизира защита. За чехите и холандците да намериш калинка е добър знак за късмет. В Русия питат кацналата на ръката калинка за времето. Ако тя отлети бързо – значи времето ще е хубаво, ако ли не – значи ще вали. В Норвегия свързват появяването на калинката с предзнаменование за брак. Тя носи романтично послание за студените скандинавци и предрича общото семейно бъдеще на двама души, който са я видели едновременно. Всички народи възприемат калинката като божествено същество, способно да отлети към Бог и да му предаде молбите на хората.

Следващият път, който кацне на ръката ви, първо й се порадвайте преди да я помолите да литне с вашето прошепнато желание.

Присъединете се към дискусията.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.