Кафе КУЛТура

Казват, че кафето е причината за индустриалната еволюция в Европа, защото заменя като любима сутрешна напитка бирата и евтиното вино. Свиквайки с кафето, освен по-свежи, хората станали по-активни и значително по-приятелски настроени един към друг, навярно поради повишената доза ендорфин, която тялото ни получава след всяка чашка кафе.

Въпреки, че е познато на стария континент от столетия, кафето продължава да бъде обект на разностранни емоции, вариращи от обожание до отрицание. Все пак, учените и лекарите, убедено твърдят, че в умерени количества кафето е полезно за нас и може да ни помогне да бъдем по-силни, по-умни и дори по-здрави.

През изминалите столетия кафето завоюва специален статут на напитка, която може да сваля и дава власт. Не случайно английските монарси се опитват да я забранят, а австрийските я превръщат в цяла социална политика. И всичко това заради желанието на хората да се събират и да пият кафе заедно, обсъждайки живота, политиката и всичко останало. Кафето се оказва истински социален феномен, който не подминава и България. Всеки от нас ще си припомни Вазовите герои, чиито житейски драми много често се развиват именно в Ганчовото кафене.

Кафенетата на Виена

В началото на XX в. в кафенетата на Виена се предлагат 20 разновидности кафе и поръчката „едно кафе моля“ звучи неразбираемо за всеки опитен оберкелнер. Въпреки това основни почитатели на кафето са южните народи, за които приготвянето и консумацията на кафе е ритуал, напълно сравним с чаената церемония на Далечния Изток.

fxbkjhxkjhbvkj

Италианците, признати за кафе гурутата на Европа, изброяват над 40 начина за приготвяне на кафе, макар, че не е ясно колко от тях биха допаднали на българското небце. Все пак сме тествали и твърдим, че поне 10 са истински шедьоври и могат да направят всеки един конкретен момент от деня ви специален.

Италия е голям консуматор, но не и производител на кафе тъй като растението кафе обича една рядка и специална комбинация от природни дадености – много висока температура и влажност, висока надморска височина, чист въздух и чиста вода. Такива места се срещат само в Екваториалните и Субекваториалните пояси, което ограничава произхода на кафето до няколко зони на планетата.

Втората особеност, която има огромно значение за разграничаването на кафетата е, че реално съществуват само два сорта кафе – арабика и робуста. Арабиката има мек вкус и силен аромат, с които робустата не може да се похвали, но компенсира с голяма устойчивост, изобилна реколта и доста по-голям процент на кофеина. Повечето смеси, наричани на професионален език “блендове”, които се предлагат от големите имена в кафе индустрията са прецизна комбинация от двата сорта.

coffe

Какво различава кафетата и прави някои от тях по-специални?

През 1978 г. на Международната конференция на Кафето във френския град Монтрьо, г-жа Ерна Кнутсен произнася своята знаменита реч, в която за пръв път успешно дефинира същината на това, което превръща едно кафе в по-специално. Тя казва:
„Концепцията е доста проста: специфичния географски микроклимат произвежда зърна с уникален вкусов и ароматен профил, който по същество ние определяме като „специални кафета”. В смисъла на това определение стои основополагащото условие, че тези кафета ще бъдат винаги добре отгледани, прясно изречени и правилно приготвени.“

Изминали са три десетилетия – време в което, Старият свят разви идеята на г-жа Кнутсен в една нова култура, наречена Гурме, спазвайки нейните прости условия – уникален произход и гарантирано качество. Това позволи на вече установени кафе региони да преоткрият своята идентичност като превърнат особеностите на своето кафе в основно преимущество. От друга страна стимулира в списъка на страните – производителки да се включат нови играчи, които тепърва налагат и изграждат цяла поредица от легендарни кафета.

Светът на кафето

От високопланинските плантации в джунглите на Централна Америка, от сърцето на екваториална Африка, от екзотиката на Далечния изток, към Европа и Северна Америка текат свежи потоци от прясно изсушено гурме кафе, съчетало в себе си най-добро от благодатната почва, сенчести долини, планинските реки и богата природа на родните си места.

За разлика от виното, с което кафето често е сравнявано като индустрия, производството на кафе не се съсредоточава в едни ръце и почти няма плантатор, който сам да пече, пакетира и продава собственото си кафе. Пътуването на кафето към вашата чаша е дълъг процес от обгрижване и обработка, в който участват наистина много хора.

Черешка на кафеното дърво

Още като „черешка“ кафето минава през погледа на експертите, които ще анализират неговите характеристики, мястото на растеж, химическия състав на почвата и разбира се, стопанисването на плантацията.Тази „черешка“ ще бъде събрана в пика на своята зрялост – нито по-рано, нито по-късно и то изцяло ръчно, за да не бъде повредена. Заради това изискване производителите събират реколтата по 4-5 пъти в година.

След като се почисти от обелката кафето ще се изсуши добре, така че да не остане никаква влага. Накрая кафето ще бъде олющено, разделено по размер и пакетирано за да бъде транспортирано. Опаковката е разбира се, ще е от изключително значение, защото ще предпазва кафето по време на пътешествието, което му предстои от Южна Америка, Африка или Далечния изток към Европа и Северна Америка.

През следващия етап от живота си кафето навлиза в нова решителна фаза – изпичането. Роуст майстора трябва правилно да разпознае потенциала на кафето, да развие аромата и вкуса и в крайна сметка да пакетира правилно крайния продукт. В Café Cult майсторът-пекар Рудигер Фрейтаг превръща избраните от цял свят зелени зърна в превъзходни кафета, работейки по традиционната технология на „бавното препичане“ при ниски температури (160 – 200°C) в собствен барабанен роустър. Café Cult съзнателно се дистанцира от модерните индустриални методи за печене. Тъй като всяко кафе изисква различна температура на печене, кафетата на Café Cult продължават да се пекат „ръчно“. След изпичането зърната се охлаждат бързо, но внимателно със свеж въздух. Решение на компанията е, да не ползват вода при процеса на охлаждане, тъй като това има негативно отражение върху трайността на кафето.

Машина за охлаждане на прясно изпечено кафе

Затова на този етап неопитен пекар, неправилна технология на печене или лоша опаковка могат да доведат до печални резултати и при най-добрата суровина. Ако всичко протече по най-добрия начин обаче, има още две основни стъпки, които остават преди дългата верига да се затвори със създаването на истинско гурме кафе – създадено, за да бъде изпито с удоволствие.

За тях обаче, ще ви разкажем най-накрая.

Кафето на Café Cult

Преди век Café Cult започва дейността си като вносител на чай и екзотични подправки от Азия. Днес фирмата е част от международната кафе мрежа и контактува директно със собствениците на плантации в държавите с традиции в отглеждането на кафе. Те предлагат гурме кафета и полагат много старание и внимание във всеки етап от процеса – при подбора на кафетата, при тяхното съхранение, и особено в момента на изпичането им. Това са най-добрите кафета, предлагани на международните пазари и стойността им е над стандарта. Експертите на фирмата пътуват по цвят свят, за да наблюдават плантациите и да подбират реколти, които ще доставят в Германия, за да бъдат изпечени и продавани в под марката Café Cult. Освен чисти кафета, носещи характеристиките на определен регион, които познавачите наричат „еднотипни“, марката предлага внимателно създадени блендове, предназначени най-вече за офисите и местата, където хората имат нужда от добре балансирана смес от ароматна арабика и силна робуста.

Гурме Кафето от цял свят

Тук е мястото да направим малка виртуална екскурзия, в която ще ви разведем из някои от най-горещите „кафе територии“ по света.

Перу – Гурме “Finca Rosenheim”

От поколения насам семейство Rosenheim от Вила Рика в Перу произвежда великолепно кафе. Плантацията им се намира на височина 1600 м. в планините на Амазония и притежава сертификат на “Rainforrest Alliance” – признание за бизнес, работещ за опазването околната среда. Уникално кафе, чийто вкус е истинско удоволствие за небцето на всеки познавач. Неговото фино, цветно, не не плодово, леко пикантно добре оформено тяло превръща всяка глътка в истинско изживяване.

Гурме кафеБразилия – Best of Brazil “Fazenda Lagoa”

Прочутия кафе регион “Sul de Minas” се намира в сърцето на щата Minas Gerais, с неговите планински вериги, малки езера и минерални почви. “Fazenda Lagoa” е една от най-прочутите в света кафе плантации, заемаща 400 хектара земя, намираща се между 950 и 1200 м. надморска височина и заобиколена от 660 хектара дъждовни гори.

Това изключително бразилско кафе се откроява с неговия лек и хармоничен аромат. Балансирания и дълготраен вкус, с шоколад като послевкус, ще накара всеки любител на кафето да изрази нескрито възхищение. Дори след дългосрочна употреба, удоволствието не намалява с всяка нова чаша.

Колумбия – SupremoКафените дървета Колумбия

Това кафе е култивирано и събрано в региона “Huila”, където кафето расте свободно и изолирано в сенчести плантации, далече от външно влияние. Грижливото подхранване на кафените череши и ползването на прясна, чиста планинска вода гарантират абсолютното гурме качество. Колумбия Супремо има много впечатляващ плодов аромат. Комбинацията между фината киселинност и тяло, типично за Колумбия, го прави идеално балансирано, благородно кафе. Декофеиновото Колумбия Супремо е автентично Колумбийско кафе, което впечатлява познавачите с изразителен аромат и плътно ароматно тяло.

Коста Рика – Tarrazu

Приблизително 300 арабски кафета са ТОП кафетата, които вдъхновяват взискателните познавачи от дълго време. Кафе Регионът Tarrazu се намира на юг от столицата Сан Хосе. Макар да е сравнително по-нова кафе дестинация, Коста Рика първа от централно- американските производителки въведе модерни земеделски технологии, което превърна качеството на продукцията на страната в образцов стандарт.

“Costa Rica Tarrazu” получи международно признание заради впечатляващия си аромат и балансирания си вкус. Хармоничното тяло завършва ароматния профил на кафето и създава изключителния му характер. “Costa Rica Tarrazu” е едно от най-добрите кафета в света.

Кения – Kiundi

Това кенийско кафе идва от намиращият се на юг високопланински район Kiundi. Кенийското кафе се отглежда основно на височина между 1500 и 2100 м.  Тъй като се обират само зрелите черешки, понякога цялостната плантация се събира ръчно до седем пъти. Тези, които отдават предпочитание на аромата, ще получат голямо удоволствие от това кафе от Кения, неговата мека киселинност, необикновени плодови нотки и плътно тяло.

EspressoЕспресо бленд: Звездата на Италия.

Специална ароматна смес за кафе еспресо с кафе от избрани бразилски високопланински плантации, отлични африкански зърна и специални редки сортове Робуста от Индонезия. Звездата на Италия е еспресо смес за всеки, който обича ароматно, силно като усещания кафе, без да се лишава от натуралната му сладост. Идеална база за приготвяне на специалитети като капучино, кафе лате и макиато.

Освен изброените кафета, които са налични в електронния ни магазин, клиентите на КОРДЕЛЛА могат да поръчат най-редките и високо оценени гурме кафета на света, включително легендарни кафета като:

coffeKopi Luwak
coffeJamaica Blue Mountain
coffeHawaii Maui Yellow Bourbon
coffeEcuador Galapagos 

Щастливият финал

Щастливият финал за всяко гурме кафе, обаче, остава във вашите ръце. Независимо къде е било събирано, изпечено и от къде ви е било продадено, кафето, ще стане хубаво само ако го смелите и приготвите така, както го обичате.

В процеса на смилане се освобождават много деликатни ароматни съединения, затова кафето се мели непосредствено преди варенето. В противен случай то бързо губи аромата си и се окислява. Не трябва да бъде нито твърде ситно, нито твърде едро смляно – при първото ще загуби, а при второто няма да успее да разгърне целия потенциал на вкуса си. Всъщност има доста ясно правило, определящо техниката на мелене – колкото по-кратко е взаимодействието между водата и кафето, толкова по-дребно се мели кафето. За сравнение при приготвяне на еспресо времето е 20 секунди, а при джезве 4-5 минути.

Следвайки пътя на кафето от плантациите до роустърите и търговците, достигнахме до сърцевината на КАФЕ КУЛТурата – приготвянето на напитката КАФЕ. В зависимост, от вида кафе, което искате да направите, резултатът ще зависи само от 3-4 неща – качеството на водата, температурата на приготвяне, съотношението кафе/вода и свежестта на кафето. От разнообразните комбинации на тези фактори се ражда многообразието от рецепти за приготвяна не кафе. Убедени сме, че всяка от тях има своя чар и почитатели.

Независимо дали пиете кафето ристрето или лате, слагате повечко уиски или предпочитате сладолед, варите на огън в пустинята или просто натискате едно копче на модерната машина, вие ще получите точно това, което очаквате – чаша топло, ароматно, вкусно, прекрасно и любимо кафе!

Хубавото кафе се приготвя с внимание и любов

2 Replies to “Кафе КУЛТура

    1. Exellent read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he just bought me lunch as I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thanks for lunch!

Присъединете се към дискусията.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.