А какво има в куфара?

Дали има някой, който се съмнява, че пътешествията са едно от най-зареждащите и пълноценни удоволствия? Сблъскваш се с различни култури, религии, ритуали и обичаи, срещаш нови хора и създаваш приятелства. Облагородяваш най-вече сетивата си, обогатявайки ги с нови вкусове, с аромати и гледки.  Сглобяваш парчетата от пъзела на историята, научаваш нови факти… И след всички преживени емоции се връщаш зареден с нови идеи и с впечатления, които искаш да запазиш като безценни спомени. Обикновено ми трябват няколко дни, за да подредя в паметта си всички цветни моменти и всички преживявания, за да са готови за споделяне. А след това идва и най-приятната част – да рaздадеш донесените подаръци и да разкажеш на приятелите и близките всички свои впечатления.

Подаръците са важна част от пътуването, без значение с какъв бюджет пътувам, не пропускам да избера за всеки по нещо. Вярно е, че голяма част от избора им е спонтанен и силно емоционален, но останалата е добре обмислена и старателно набелязана още преди да стегна куфарите. Предварителната подготовка е полезна, за да знае човек какво да предпочете в морето предлагани сувенири и традиционни джунджурии.

ХЪРВАТИЯ

Хърватия

Бих искала да се върна там отново. За разлика от много други чужди страни, които просто харесвам, в Хърватска бих искала да живея. След  десетте прекарани дни мога само да потвърдя, че е едно от най-красивите места в Европа, наистина впечатляваща дестинация, съчетание на история, природа и култура.

Без да губя много време, реших да избера подаръци с вкуса и аромата на Средиземноморието.

Ароматни подаръци от Хърватска. Ароматите на Средиземноморието.

Ароматни бродирани сашета и други натурални продукти с лавандула и зехтин ще откриете на пазара във всеки от по-големите градове, а цените също са по джоба на всеки.

pazar

Ако сте с автомобил, задължително спрете на някоя от многото отбивки по пътя, на която се кипри спретната сергия – домашен зехтин с различни подправки в тумбести стъкленици, пъстри нанизи с дафинови листа и люти чушки, пресни цитруси… Аз предпочетох няколко буркана с мед от мандаринови цветчета и лимони – екзотични и здравословни подаръци с вълшебен вкус.

Смокини

Хърватия е рай за любимите ми плодове – смокините. Нямаше как да не отнеса у дома всякакви вариации на тема смокини, но най-впечатляваща от всички беше смоквеницата – специален сладкиш от сушени смокини и ядки. Вкус на лято – пръстите да си оближеш…

Подарък за тези, които уж с нищо не можеш да изненадаш пък са белите и черни трюфели от Далмация. Деликатният им вкус е хубав спомен от Хърватия и дар, който всеки кулинар би оценил. Особено ако добавите и бутилка квалитетно сухо бяло вино Гегич от остров Паг.

vino

На соления и неестествено бял на фона на Адриатическо море остров Паг можете да купите и произведена там морска сол с подправки в красиви подаръчни опаковки. Ами да, дори и солта може да бъде подарък, има нужната символика и винаги можеш да се сетиш за пододящо послание. Там опитайте и прословутия пажки сир – най-известстното от хърватските сирена. Върви в комбинация с известния пършут – деликатес, подобен на прошутото, натурално опушен на букови дърва. И двете не са нещо впечатляващо, затова не намериха място сред подаръците. Все пак не пропускайте да ги опитате – и те са част от местната традиция.

Остров Паг, Подаръци от Хърватия

За сметка на това пък бутилка с Траварица можете да изберете за всеки приятел с балкански вкус. Това е хърватска ароматна билкова ракия, обикновено бутилирана в красива бутилка с ефектна форма, а в нея – стръкчета билки. Търсете я в сувенирните магазинчета, но и в специализираните магазини за вина. Със сигурност с моите идеи далеч не се изчерпват всички възможности. Вероятно и сами ще откриете деликатеси, които да занесете в къщи под формата на кулинарни подаръци, които да разкажат с вкуса си за Хърватия.

travarica

Пристанищните крепости на хърватските градове гъмжат от туристи и сувенирни съкровища за всякакъв вкус. Добре тренираното око веднага разпознава китайските псевдосувенири – вече са навсякъде в Европа. Предпочитам изработените от местните майстори, а и това си е моята малка подкрепа за хърватската икономика. Нямаше как да не оценя по достойнство съдовете и дъските за рязане от маслиново дърво. Струват цяло състояние, но пък са истински средиземноморски дар за пристрастени туристи.

Подаръци

Семпла керамична кана за зехтин с коркова тапа избрах за приятелка с къща на морето. Цяла дузина блестящи като живи порцеланови рибки, декоративна маслинова клонка и стилизирани керамични смокини ще ме връщат към това благословено място – подаръци за мен.

Синът ми си избра за спомен гущер (тритон) с ярки цветове и рисувана чаша- авторска керамика от една арт галерия.

gushter

В малките градски галерии е пълно с подаръчни предизвикателства, на които ще ви е трудно да устоите. От само себе си се натрапва тъжното сравнение с нескопосаните и кичозни сувенирчета по нашето Черноморие, свива ми се сърцето, но не за това ми е думата.

В Задар, в стария град можете да чуете на живо и да си купите диск с изпълнения на клапа – традиционо хърватско многогласно акапелно пеене. Нетрадиционен подарък, който ще пренесе получателя в атмосферата на Хърватия.

muje

Заслужават си и многото варианти за подаръци от текстил, които ще привлекат вниманието ви с красивото съчетание на червеното и бялото от хърватското знаме. Няма как да не ги забележите, в който и град да отседнете.

Не пропускайте да посетите тази вълшебна страна. Каквито и подаръци да занесете у дома, разкажете тяхната история заедно с преживяванията, с които ще запомните прекрасната Хърватия – перлата на Адриатика.

Л. Медaрова

 

 

Присъединете се към дискусията.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.