Лесни за изпълнение, вкусни и екзотични летни идеи за приготвяне на кафе.
Yuanyang идва от Хонг Конг. Напитката e наистина ободряваща и се състои от равни части еспресо, черен чай и кондензирано мляко. Сервира се по желание гореща или с лед.
Споделете лятото с приятели – за 4-ти порции от Тайландското айс кафе ви трябват 2 чаени лъжички стрит кардамон, 4 ч. л. захар (може и кафява), 4 ч. л. сметана, 1 ч. л. бадемов екстракт. Направете кафето, добавете кардамона, захарта и бадемовия екстракт. Сместа се оставя в хладилника и се сервира с лед и лъжица сметана отгоре.
Cà phê sữa đá е екзотично виетнамско айс кафе.
Приготвя се от тъмно изпечено кафе с подсладено кондензирано мляко и лед.
Междувременно в Европа…
Mazagran e португалска охладена кафе напитка. Получава се от смесването на еспресо, вода, лед и лимонов сок. Звучи освежаващо…
Лятно капучино се прави като смесите 15 мл. шоколадов или малинов сироп с готово кафе, и добавите 1 чаша студено прясно мляко. Накрая се прибавя лед и се сипва в две високи чаши. Истинско декадентско наслаждение.
Айс Еспресото се приготвя дори без машина. Необходим ви е блендер, 2 чаени лъжички смляно кафе, ¾ чаша студено мляко, 2 ч.л. захар, 1 чаша ледени кубчета. Всичко се миксира и се налива в кафена чашка.
Café Bombón е испанска рецепта, която се приготвя в стъклена чаша. Трябват ви хубаво еспресо и кондензирано мляко в съотношение 1/3 кондензирано мляко спрямо 2/3 кафе.
В друга испанска лятна рецепта приготвяме заледено кафе с любим ликьор. Свареното кафе охлаждаме, смесваме с ликьора, след което наливаме в ефектни формички за лед и замразяваме. Замразеното кафе се поднася с мляко в изстудена чаша. Експериментирайте!
Друг вид замръзнало кафе предлагат италианците. Готовото еспресо се подслажда и замразява във формички за лед. Отделно се приготвя добре разбита сладка сметана. Замръзналото кафе, направено на кристали с миксер или блендер се налива в чаша, редувайки със сметаната.
Белгийците предлагат своя вариант на лятно кафе със сладолед. Рецептата им е проста: правим 300 гр. подсладено кафе, смесваме с 5-6 лъжици любим сладолед и 2 с.л. натрошен лед, след което сипваме в чаши и гарнираме с бита сметана. Калоричничко, но вкусно и охлаждащо!